Informatie en advies over aannemers

Het vinden van een aannemer is niet altijd even makkelijk. Het is de bedoeling dat jullie nauw gaan samenwerken en dat de aannemer het project van begin tot eind foutloos coördineert. In Amsterdam en omstreken zijn een groot aantal aannemers werkzaam die je allemaal willen laten zien dat ze het beste zijn. Toch is het belangrijk dat je iemand uitkiest waarmee het klikt, die dezelfde visie heeft als jij en die betrouwbaar is. Hier vind je enkele tips waarmee je uit alle aannemers rondom de hoofdstad de beste kunt vinden voor jouw project.

 

Het soort aannemer

Ten eerste kun je kiezen uit verschillende soorten aannemers. Zo zijn er ZZP’ers die voor zichzelf werken, aannemers met een klein eigen bedrijfje en aannemers die werkzaam zijn voor een groot bouwbedrijf. Door voor jou de beste keuze te maken kun je de lijst van aannemers die tot je beschikking staan al aanzienlijk kleiner maken.

  • ZZP’er: een ZZP-aannemer werkt alleen en is niet in staat personeel aan te nemen. Daarom zie je deze aannemers vaak werken met andere ZZP-vakmensen die zich in dezelfde situatie verkeren. Omdat een ZZP’er niemand in loondienst heeft en zijn administratie vaak zelf doet, zijn deze aannemers vaak goedkoper. Je zal echter wel te maken krijgen met een aantal afzonderlijke vakmannen die aan je project zullen werken.
  • Een klein aannemersbedrijf: een aannemer die begonnen is als ZZP’er zal zijn bedrijf op een gegeven moment willen uitbreiden. Hij zet zijn bedrijf om in een MKB-bedrijf en is nu in staat personeel aan te nemen. Dit type aannemer heeft dus beschikking over zijn eigen mensen en daardoor meer controle over de kwaliteit van het werk dat geleverd zal worden. Ook hoor je vaak van klanten dat een kleinschalige aannemer vaak erg betrouwbaar en toegewijd is, omdat deze erg afhankelijk is van hoor en wederhoor en zijn bedrijf succesvol wil maken.
  • Een groot bouwbedrijf: als laatste kun je een aannemer kiezen die werkzaam is voor een groot bouwbedrijf. Vaak zijn de meeste sectoren die nodig kunnen zijn bij een bouwproject in dienst van dit bouwbedrijf. De aannemer werkt niet voor zichzelf en is ook niet de enige aannemer bij het bouwbedrijf. Hij heeft alle middelen direct tot zijn beschikking om jouw project mee in te vullen, kent de vakmensen persoonlijk en kan hun kwaliteit garanderen.

 

Een garantie van kwaliteit

Nu je een soort aannemer hebt gekozen kun je gaan kijken wat de markt voor je te bieden heeft. Je hebt een lijst gemaakt met alle aannemers die je aanspreken. Nu is het tijd om ze op enkele kwaliteitspunten te gaan controleren. Maar hoe kun je zeker weten dat je kwaliteit en vakmanschap zal ontvangen als je nog nooit met de aannemer hebt gesproken?

  • Controleer de keurmerken: keurmerken zijn het meest doorslaggevende bewijs van betrouwbaarheid, vakmanschap en service. Om deze te krijgen moet een aannemer voldoen aan een groot aantal eisen. De financiële gezondheid van het bedrijf wordt gecontroleerd, de interne processen, de kwaliteit van het afgeleverde werk, de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de service. Nadat de aannemer het keurmerk heeft ontvangen zal hij hier nog regelmatig op worden getest. Het Bouwgarant keurmerk is het grootste keurmerk in de bouw op dit moment.
  • Lees de recensies: hoor en wederhoor is erg belangrijk voor aannemers. En ook al ken je in Amsterdam en omstreken waarschijnlijk niemand die met dezelfde aannemer zaken heeft gedaan, de recensies zijn een goede plek om dit te controleren. Lees over wat andere klanten schrijven over het bedrijf en maak je eigen oordeel. Vergeet niet ook de antwoorden van de aannemer te lezen, vooral op klachten. Dit kan je veel vertellen over de mentaliteit van de aannemer.

 

Offertes opvragen

Als het goed is, is je lijst nu aanzienlijk kleiner geworden en kun je beginnen met het opvragen van offertes. Aan de offerte kun je ook veel zien en het is belangrijk dat deze aan een groot aantal eisen voldoet. Ontbreekt er informatie, dan kun je later voor verassingen komen te staan en dit is natuurlijk niet de bedoeling.

  • Compleet: kijk of de offerte compleet is. Staan alle uitgaven genoemd inclusief de materialen, de voorrijkosten, eventuele machinehuur, containerhuur en btw? Is het exact duidelijk waarom jij de genoemde prijs zou moeten betalen en hoe deze tot stand is gekomen?
  • De prijsberekening: is de prijs op de offerte een vaste prijs, een richtprijs of een prijs per uur? Ben je het eens met de manier waarop de prijs is berekend?
  • De manier van betalen: staat er duidelijk in de offerte aangegeven welke termijnen je moet betalen en wanneer?

 

Vergelijk offertes

Het is dus belangrijk dat jij uit de offertes die je gekregen hebt een aannemer kiest waarvan je zekerheid krijgt wat betreft de prijs, die betrouwbaar is en die op één lijn zit met jou. Je kunt hier hulp krijgen bij je zoektocht en wij kunnen je een boel werk uit handen nemen. Met onze vrijblijvende vergelijkingstool beschik je snel over een aantal offertes die je kunt gebruiken bij je zoektocht naar de beste aannemer in Amsterdam.