Informatie en advies over aannemers

Wanneer jij op zoek bent naar een aannemer, dan ben je waarschijnlijk een groot bouwproject aan het plannen. Een verbouwing, het plaatsen van een aanbouw of het bouwen van een nieuwbouwwoning; je kunt eigenlijk niet zonder aannemer die voor jou de touwtjes in handen houdt en die ervoor zorgt dat alles naar wens verloopt. Daarom is het belangrijk dat je een aannemer kiest die kwaliteit kan leveren. Het is de bedoeling dat jullie gaan samenwerken vanaf het moment dat het project begint, totdat het wordt opgeleverd. Om te voorkomen dat je tussentijds van aannemers moet veranderen, zijn er enkele manieren waarop je vooraf een garantie kunt krijgen van de kwaliteit van de aannemer. Eén hiervan is het controleren van de keurmerken en Bouwgarant (voorheen NVOB) is hier in de bouw de belangrijkste van.

 

Wat is een Bouwgarant aannemer?

Het Bouwgarant keurmerk is in 1995 opgericht door wat toen de NVOB was. Het geeft klanten een manier om kwalitatieve bedrijven te herkennen en het geeft aannemers de mogelijkheid zichzelf te onderscheiden van de concurrentie. Een keurmerk is een certificering die wordt uitgegeven als een bedrijf of product voldoet aan een aantal vooraf bepaalde eisen. Er zijn keurmerken voor een groot aantal sectoren en in de bouw is Bouwgarant de grootste. Voor consumenten zijn dit handige indicaties waarmee je direct kunt zien of een bedrijf of product goed scoort in haar sector.

 

De criteria

Om een Bouwgarant certificering te ontvangen worden aannemers getest op een groot aantal factoren. Allereerst moeten ze natuurlijk een aannemersdiploma hebben, maar daar houdt het niet mee op. De vakkundigheid wordt getest, de interne procedures, de financiële gezondheid, op kwaliteit, service en betrouwbaarheid. Ook ontvangt hij een certificaat die hij kan tonen aan klanten als deze bewijs willen zien. Daarna worden ze door een extern bureau regelmatig gecontroleerd op bovenstaande criteria, zowel aangekondigd als onaangekondigd. Als de aannemer niet meer voldoet aan de kwaliteitseisen wordt hij uitgeschreven.

 

De voordelen van een Bouwgarant aannemer

Als consument kun je van vele voordelen gebruik maken als je kiest voor een Bouwgarant aannemer. Hier vind je de grootste voordelen op een rijtje.

  • Garantie van kwaliteit: allereerst weet je door een Bouwgarant aannemer te kiezen zeker dat je iemand in huis haalt die aan zware kwaliteitseisen voldoet en blijft voldoen.
  • De juiste papieren: Bouwgarant controleer alle aannemers ook op diploma’s en verzekeringen. Kies je voor een aannemer die dit keurmerk heeft ontvangen, dan weet je dus zeker dat hij of zij alle papieren in orde heeft.
  • Ervaring: niet alle aannemers mogen zomaar een aanvraag indienen om door Bouwgarant gecertificeerd te worden. Het bedrijf moet minstens twee jaar actief zijn in de bouw en moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel als ‘hoofdaannemingsbedrijf’.
  • Een plek voor klachten: als er tussen jou en de aannemer iets misgaat, of je bent ontevreden over de manier van samenwerken, dan kun je bij Bouwgarant een officiële klacht indienen. Deze zal vervolgens serieus behandeld worden en zal Bouwgarant samen met jou en de aannemer proberen tot een oplossing te komen van het probleem.
  • Een onafhankelijke geschillencommissie: kom je er vervolgens samen met Bouwgarant en de aannemer niet uit, dan is deze altijd lid van de onafhankelijke Geschillencommissie Verbouwingen en Nieuwbouw. Deze kunnen vervolgens zonder tussenkomst van een rechter proberen het geschil tussen jou en de aannemer op te lossen.

 

Vind de beste aannemer

Als jij een groot project plant dan kan het dus zeker voordelig uitpakken als je kiest voor een Bouwgarant aannemer. Dit is niet de enige manier waarop je zekerheid kunt krijgen van de kwaliteit van een vakman, alhoewel het wel de meest doorslaggevende manier is. Wanneer jij jouw Bouwgarant aannemer hebt gevonden kun je deze zelf ook nog testen.

  • Controleer de klantenrecensies: van klantenrecensies kun je heel veel leren en een goede aannemer zal deze op zijn website laten zien. Het is goed om te kijken naar wat de tevreden klanten schrijven, maar daarnaast is het erg leerzaam om te kijken welke klachten er zijn. Natuurlijk wil je jezelf daarmee voorbereiden op eventuele nare omstandigheden, maar de manier waarop de aannemer deze klachten beantwoordt zegt veel over zijn karakter en mentaliteit.
  • Controleer de offerte: als het goed is heb je eerst een offerte ontvangen waarin de aannemer specificeert welke diensten hij voor jou zal verrichten en voor welke prijs. Een professionele aannemer zal je een duidelijke en complete offerte sturen waarin alle uitgaven worden behandeld. De prijs wordt dan inclusief en exclusief btw getoond. De offerte moet ook uitgaven zoals voorrijkosten en het huren van steigers of machines omvatten. Ook moet er duidelijke contactinformatie gegeven worden zodat jij een punt hebt waar je naartoe kunt gaan als er toch iets niet duidelijk is. Het is de bedoeling dat jij niet wordt verrast met onverwachte uitgaven als de eindfactuur binnenkomt.

 

Vergelijk offertes

Wil je graag weten welke Bouwgarant aannemer jou de beste deal kan bieden? Gebruik dan hier onze vrijblijvende vergelijkingstool en begin met vergelijken van aannemers uit jouw omgeving.