Informatie en advies over aannemers

Als jij een groot bouwproject aan het plannen bent dan is het essentieel dat dit goed verloopt. Tijdens deze voornamelijk stressvolle periode moet je zo min mogelijk te maken krijgen met problemen en zo veel mogelijk het idee krijgen dat je project in goede handen is. Om die reden nemen de meeste mensen een aannemer in dienst om alle onderdelen te coördineren en verantwoordelijkheid te nemen voor het verloop. Omdat het belangrijk is dat de aannemer en jij op één lijn zitten is het van groot belang dat je de juiste aannemer vindt. Het is niet de bedoeling dat je midden in de werkzaamheden van aannemer moet gaan veranderen omdat je de verkeerde persoon hebt aangenomen. Hier vind je enkele tips die je kunnen helpen bij het vinden van een goede aannemer.

 

Tip 1: maak een selectie

Er zijn een groot aantal aannemers actief in Nederland en deze willen allemaal heel graag jouw project uitvoeren. Om door de bomen het bos te kunnen zien zal je het jezelf van tevoren al een stuk makkelijker maken door een lijst te maken met aannemers die je aanstaan. Dit kun je doen door de websites te bestuderen, maar je kunt je ook alvast afvragen met wat voor soort aannemer je wilt werken. Vaak kun je kiezen uit een aannemer die voor een groot bouwbedrijf werkt of een aannemer die voor zichzelf werkt.

  • Een groot bouwbedrijf: je hebt de mogelijkheid een aannemer te kiezen die voor een groot bedrijf werkzaam is. Deze hebben naast aannemers ook bouwwerkers in dienst en verscheidene vakmensen voor de verschillende fases van het project. Een aannemer die voor zo’n bedrijf werkt kan dus zijn eigen mensen inplannen wat niet alleen sneller is, maar wat ook een soort van kwaliteitsgarantie geeft. Voor het inhuren van een dergelijk bedrijf betaal je vaak wel meer.
  • Een aannemer die voor zichzelf werkt: er zijn aannemers die zelf een MKB-bedrijf hebben opgericht of aannemers die als ZZP’er werken. Deze mensen huren vaak externe bedrijven in, bijvoorbeeld loodgieters, elektriciens en metselaars. Is de aannemer ervaren, dan zal hij zijn eigen contacten hebben opgebouwd en goed weten met wie hij het beste samenwerkt. Is hij dit niet, dan heb je dus te maken met een aantal afzonderlijke bedrijven die onder leiding van de aannemer werk uitvoeren. Deze optie is vaak goedkoper en, uit klantenrecensies blijkt, ook persoonlijker.

 

Tip 2: controleer vakmanschap

Als je nu nog geen beoordeling wilt maken over het soort aannemer dat je kiest, kun je ook afgaan op vakmanschap. Of je kunt dit criterium gebruiken om je selectie nog meer te verkleinen. Vakmanschap is een lastig punt om zekerheid over te krijgen, maar er zijn enkele manieren waarop je dit kunt controleren.

  • Keurmerken: als een aannemer een keurmerk of certificering heeft ontvangen, dan kan hij bewijzen dat hij voldoet aan de strenge eisen van de instantie die dat keurmerk uitgeeft. Er zijn in de bouw een verscheidenheid aan keurmerken beschikbaar, maar het Bouwgarant keurmerk is voor aannemers de meest toonaangevende. Om dit te krijgen wordt de aannemer getest op onder andere financiële gezondheid, interne processen, vakmanschap, service en betrouwbaarheid. Nadat hij de certificering heeft behaald zal hij hier nog regelmatig op worden gecontroleerd, zowel aangekondigd als onaangekondigd. Voldoet de aannemer niet meer aan de eisen, dan zal hij worden uitgeschreven. Als bewijs krijgt hij een diploma die hij je dus altijd kan laten zien mocht je naar bewijs zoeken.
  • Hoor en wederhoor: de ervaringen van de klanten die je voorgingen zijn onmisbaar bij het maken van een beoordeling over de kwaliteit van een aannemer. Wie kan je dit beter vertellen dan iemand die nauw met de persoon heeft samengewerkt? Tegenwoordig is dit erg makkelijk te controleren door klantenrecensies te lezen. Soms moet je tussen de regels doorlezen om er waarde uit te halen. Ook moet je je realiseren dat mensen liever klagen dan prijzen. Lees de reacties van de aannemer op de klachten. Hieruit kun je veel leren over de persoon, zijn integriteit en werkethiek.

 

Tip 3: contact opnemen

Als het goed is zal je lijst met kandidaten nu aanzienlijk kleiner zijn. Het is tijd om contact op te gaan nemen met de aannemers en over te gaan tot het opvragen van offertes. Heb je 6 aannemers die je aanstaan, dan is dit een goed getal. Je kunt nu alvast met de aannemer praten en je een beeld vormen van de persoon. Een aannemer kan geen offerte opmaken van jullie telefoongesprek alleen, dus waarschijnlijk zal hij of zij een afspraak met je maken. De aannemer komt dan bij je thuis om de situatie te analyseren, om het project goed door te spreken en kan zo een complete offerte maken voor wat je zoekt.

 

Tip 4: vergelijk offertes

Wij kunnen je helpen met het vinden van offertes en je een boel werk uit handen nemen. Met onze vrijblijvende vergelijkingstool krijg je een aantal offertes toegestuurd die je kunt toevoegen aan je eigen onderzoek. Met deze tips ben je hopelijk een stapje dichterbij het vinden van de beste aannemer voor jouw bouwproject.