Ben jij van plan een groot bouwproject te gaan uitvoeren? Dan heb je ongetwijfeld behoefte aan de diensten van een aannemer. Er zal echter een hele terminologie op je afkomen waardoor jij misschien gaat twijfelen over welke vakmensen je nu wel en niet moet aannemen. Eén lastig punt is het verschil tussen een aannemer en een bouwbedrijf. Dit verschil is erg klein, maar niet altijd onbelangrijk. Hier kun je lezen wat dit verschil is en hoe je zeker kunt zijn dat jouw bouwproject in goede handen is.
Inhoud
Wat is een aannemer?
Een aannemer is een vakman die de verantwoordelijkheid neemt over jouw bouwproject. Je neemt deze vaak samen aan met een architect. De architect zal het project voor je ontwerpen en op papier zetten en de aannemer zal het vervolgens voor je realiseren. Dit betekent dat hij vanaf het moment dat je project begint, totdat het wordt overgedragen, de bouwactiviteiten zal coördineren en realiseren. Vooral wanneer er meerdere partijen in het spel zijn, kan een aannemer je veel stress en onzekerheid uit handen nemen.
Wat is een bouwbedrijf?
Een aannemer kan op zichzelf werken, of hij kan werken voor een bouwbedrijf. Er zijn ook ZZP-aannemers en ook al mogen deze geen personeel aannemen, die werken dan weer met andere ZZP-vakmensen. Bij een bouwbedrijf heb je meerdere afdelingen dan dat van de aannemer alleen en deze werken vaak met hun eigen vakmensen in plaats van met ingehuurde bedrijven. Het inhuren van alleen een bouwbedrijf is vaak duurder dan het inhuren van een aannemer die op zichzelf werkt, omdat er geen verzekeringen voor werknemers hoeven worden afgesloten en ook geen loon te worden betaald. Ook administratie doen de meeste aannemers zelf terwijl een groot bedrijf hier mensen voor inhuurt.
Aannemer of bouwbedrijf?
Wat kun je nu het beste kiezen? Een aannemer die op zichzelf werkt of een aannemer die werkt voor een groot bouwbedrijf? Beide opties hebben voor- en nadelen en eigenlijk is het verschil voor jou tussen de twee opties heel erg klein. Hier vind je enkele punten waarmee jezelf kunt beslissen wat de beste optie is voor jou.
- Voor- en nadelen aannemer: huur je een aannemer in die voor zichzelf werkt of die een klein eigen bedrijf heeft, dan zal je waarschijnlijk minder betalen voor de diensten. Deze persoon draagt er zelf zorg voor dat hij andere bedrijven inhuurt om de verscheidene werkzaamheden voor jouw klus uit te voeren. Aan de andere kant heeft hij dan verder geen personeelsadministratie. Dit zal hem wel extra werk kosten, omdat hij deze vakmensen niet direct tot zijn beschikking heeft. Ook is het mogelijk dat er een verschil in vakmanschap ontstaat tussen de verschillende partijen die de aannemer inhuurt, omdat deze nog nooit eerder met hen heeft samengewerkt. Over het algemeen zijn de ervaringen van klanten van alleen werkende aannemers echter erg positief. Dit komt doordat de kleinschalige aannemer zich vaak meer betrokken voelt bij zijn eigen bedrijf en harder zijn best doet om er een succes van te maken.
- Voor- en nadelen bouwbedrijf: bij een bouwbedrijf betaal je vaak meer, omdat deze bedrijven een groot aantal werknemers in dienst hebben wat veel meer administratie nodig heeft. Je hebt dan wel het voordeel dat een groot gedeelte van de vakmensen van hetzelfde bedrijf afkomstig is en dat deze dus voldoen aan dezelfde kwaliteitsgarantie. Ontstaat er een misverstand, dan is er maar één bedrijf aansprakelijk wat het bespreken en het oplossen ervan aanzienlijk makkelijker maakt. Het kan zijn dat werken met een groot bouwbedrijf soepeler en sneller verloopt, maar dit hoeft niet per definitie zo te zijn.
Zoek naar kwaliteit
Wat misschien veel belangrijker is dan het overwegen van de bovenstaande keuze is de garantie dat je een kwalitatieve vakman in huis haalt. Zolang deze persoon kwaliteit kan leveren doet het er eigenlijk niet toe hoe hij dit bereikt. Hier vind je enkele tips waarmee je een garantie kunt krijgen van de bekwaamheid van een aannemer, ongeacht de grootte van het bedrijf waar deze voor werkt.
- Zoek naar keurmerken: keurmerken zijn de beste garantie dat de aannemer bepaalde kwaliteiten heeft. Het Bouwgarant keurmerk, bijvoorbeeld, is het grootste keurmerk in de bouw en is bewijs van betrouwbaarheid, kwaliteit en service. Hiervoor wordt hij of zij regelmatig getest op bijvoorbeeld interne procedures, vakmanschap en klanttevredenheid. Een Bouwgarant aannemer kan je zijn certificaat laten zien als je op zoek bent naar bewijs.
- Lees de recensies: een goede aannemer zal klanten de mogelijkheid geven een recensie te schrijven op zijn of haar website. Deze recensies kunnen je veel vertellen over de aannemer. Controleer ook of er negatieve recensies tussen staan, want het is verdacht als deze er niet zijn. Het belangrijkste is dat je kijkt hoe de aannemer op deze klachten reageert en probeert het op te lossen. Zo leer je veel over de mentaliteit en werkhouding van de aannemer.
Vergelijk offertes
De eerste stap die je onderneemt bij het vinden van een geschikte aannemer is offertes vergelijken. Je kunt daar nu mee beginnen door hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken.