Informatie en advies over aannemers

Klusjesmannen kunnen een groot aantal werkzaamheden uitvoeren bij jou in huis. Dit scheelt niet alleen tijd en moeite, maar een klusjesman kan ook eindelijk alle achterstallige werkzaamheden voor je afmaken. Denk hierbij aan het plaatsen van een spiegel aan de muur, het repareren van je deuren of het in elkaar zetten van een kast. Heb je zelf twee linkerhanden of heb je simpelweg de tijd niet om in huis aan het werk te gaan, dan kun je snel een makkelijk een klusjesman inhuren om dit op te pakken. Ga je op zoek naar een geschikte kandidaat, dan zal je merken dat de uurtarieven onderling nogal eens verschillen. Wat deze tarieven zijn en hoe dit verschil tot stand komt, lees je hier.

De kosten

De prijs die een klusjesman zal vragen is ten eerste afhankelijk van factoren zoals de moeilijkheidsgraad, de omvang en de arbeidsintensiviteit van de klus. De verschillen in prijs tussen klusjesmannen worden voornamelijk bepaald door de ervaring en kennis van de klusjesman, zowel als de aanwezigheid van eventuele certificeringen. Het is volledig terecht dat je voor een beginner minder betaalt per uur dan voor een vakman met tientallen jaren werkervaring. Daarnaast zal je door een erkende klusjesman aan te nemen die lid is van een vakbond van een groot aantal voordelen gebruik kunnen maken. De prijzen die je tegen zal komen worden in de volgende tabel weergegeven, inclusief btw.

Soort klusjesman Gemiddelde uurloon
Zwartwerker €10 – €20
Klusjesman zonder certificering €15 – €25
Beginnende erkende klusjesman €25 – €30
Erkende klusjesman met 15 jaar ervaring €30 – €40
Zeer ervaren erkende klusjesman €40 – €50
  • De goedkoopste optie: als je graag geld wilt besparen dan kun je altijd op zoek gaan naar een zwartwerker. Deze vragen per uur verreweg het minste geld. Echter, weet dat je jezelf hierdoor onnodig in de problemen kan brengen. Je weet namelijk nooit of de klusjesman kwalitatief werk zal afleveren en je krijgt geen garantie over dit werk. Daarnaast ben je medeverantwoordelijk mocht er een ongeluk gebeuren en neem je deel aan een illegale bezigheid. Wij raden het dan ook ten zeerste af met zwartwerkers in zee te gaan.
  • Een beginner: het is veel beter naar een erkende klusjesman op zoek te gaan. Deze zijn lid van een vakvereniging en worden regelmatig gecontroleerd op punten zoals kwaliteit, veiligheid, betrouwbaarheid en service. Daarnaast krijg je dan ook altijd een goede garantieregeling en kun je gebruik maken van een onafhankelijke geschillencommissie als er onenigheid bestaat tussen jullie twee. Voor simpele klusjes neem je al een beginner aan voor €25 – €30 per uur.
  • Een ervaren vakman: zijn de werkzaamheden echter lastig en wil je een duidelijke garantie dat deze goed worden uitgevoerd, dan kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en een ervaren klusjesman aannemen. Voor iemand met ca. 15 jaar ervaring betaal je €30 – €40 per uur en voor een zeer ervaren vakman kan dit oplopen tot €40 – €50 per uur.

De prijsopbouw

Klusjesmannen betaal je meestal per uur. In dit uurtarief heeft de klusjesman al geld weggezet voor materialen, eventuele machinekosten en andere uitgaven waar hij mee te maken zou kunnen krijgen. Zijn er specifieke materialen nodig die duurder zijn, dan zal hij zijn uurtarief ook omhoog doen. Het tegenovergestelde geldt als er geen materialen nodig zijn, omdat jij die bijvoorbeeld al hebt aangeschaft. Het is daarom altijd wel verstandig van tevoren met de klusjesman te bespreken hoe zijn uurtarief tot stand is gekomen, zodat je precies weet waarvoor je betaalt. Ook kom je zo niet voor verassingen te staan als de rekening door de bus komt. Sommige klusjesmannen vragen ook voorrijkosten en deze zijn afhankelijk van waar hij gevestigd is ten opzichte van jou. Gemiddeld nemen deze zo’n 5 procent in van de totaalkosten.

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Ook bij het inhuren van een klusjesman heb je enigszins invloed op wat de eindprijs zal zijn. Je komt tijdens de planfase namelijk voor een aantal keuzes te staan.

  • Een beginner of ervaren klusjesman: het kan zeker geen kwaad eens goed te analyseren welke klusjes je hebt liggen en of deze niet door een beginner gedaan kunnen worden.
  • De materialen: overleg van tevoren met de klusjesman welke materialen er nodig zijn en wie deze aanschaft. Klusjesmannen krijgen vaak korting bij groothandels, maar misschien heb jij wel ergens een koopje gevonden of had je de materialen al eerder aangeschaft met het idee de klus zelf op te lossen.
  • De omvang van de klus: klusjesmannen vragen vaak een lager uurloon als je ze veel werk kunt bieden. Door meerdere dagen bij jou in huis aan het werk te zijn kunnen ze namelijk veel efficiënter plannen.

Lees ook: waterontharder prijs

Interessante bespaartips

Gebruik de volgende tips om de kosten voor je klusjesman te beperken.

  • Een regionale klusjesman: vermijd de voorrijkosten door een klusjesman in te huren die in jouw regio is gevestigd.
  • Doe het zelf: als de klusjesman eenmaal bezig is zal je zien dat je zelf ook best een aantal klusjes op kunt pakken. Je kunt altijd meehelpen zodat de klusjesman minder uren maakt. 

Vergelijk offertes

Als laatste bespaar je aanzienlijk op je klusjesman als je offertes vergelijkt. Dit doe je gemakkelijk met onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool.