Informatie en advies over aannemers

Het renoveren van je woning kan veel voeten in de aarde hebben. Afhankelijk van wat je wilt laten uitvoeren heb je hierbij een groot aantal verschillende partijen nodig. Een sloopbedrijf om de ruimte(s) voor te bereiden, een loodgieter, elektricien, metselaar, schilder, noem maar op. Daarnaast krijg je te maken met een architect, een aannemer, machinehuur, materialen, steigerhuur en containerhuur. Dit is nog maar een klein overzicht, maar het moet wel allemaal worden ingepland, op het juiste moment en met de juiste voorbereidingen. Als je dit zelf gaat doen, zal je merken dat je hier aardig gestrest van kunt raken. Precies om die reden nemen veel mensen ook voor hun renovatieproject een aannemer in dienst.

 

Wat doet een aannemer?

Een aannemer zorgt ervoor dat een bouwproject van begin tot einde goed verloopt. Hij of zij werkt nauw samen met de architect, die de plannen heeft gemaakt. De aannemer kan deze vervolgens uit laten voeren. Dit doet hij of zij door een planning te maken, de nodige partijen in te huren, de aankoop van de materialen te coördineren, te beslissen wat er nodig is aan machines en hulpmiddelen en door vervolgens het project af te ronden en over te dragen. Tijdens de looptijd is de aannemer het aanspreekpunt voor alle partijen die meewerken, zowel de vakmensen als voor jou. Jij kunt altijd bij de aannemer terecht met vragen, klachten of opmerkingen en je zal regelmatig een update krijgen van de voortgang van de werkzaamheden. Een aannemer coördineert dus het gehele bouwproject, vanaf het moment dat jij hem of haar uitnodigt voor een gesprek totdat de betaling voor de laatste termijn is voldaan.

 

De voordelen

Het grote nadeel aan het inhuren van een aannemer is natuurlijk financieel. Je betaalt voor een goede vakman namelijk vrij gemakkelijk €30 tot €50 per uur. Toch is een aannemer bij grote renovatieprojecten het geld meer dan waard. Hier beneden lees je waarom.

  • Je bespaart geld: het is heel goed mogelijk dat je door een aannemer in te huren geld bespaart ten opzichte van wanneer je het zelf zou doen. Een aannemer kan je project efficiënt inplannen, heeft contacten in de bouwwereld en weet precies hoe hij of zijn bepaalde problemen zo snel mogelijk kan oplossen. Doe je dit zelf, dan is er de kans dat je project langer duurt, dat het tussentijds stil komt te liggen of dat je de verschillende onderdelen niet goed na elkaar in hebt gepland.
  • Minder stress: je kunt door een aannemer in te schakelen veel geruster aan je renovatie beginnen. De aannemer heeft je zijn plan laten zien en hier houdt hij zich ook aan. Je hebt één contactpersoon die weet waar hij het over heeft in plaats van dat je moet communiceren met verschillende partijen. Een goede aannemer is voor jouw gemoedsrust en voor je vertrouwen in je renovatie onmisbaar.
  • Het is duidelijk: met een aannemer weet je vanaf het eerste moment precies waar je aan toe bent. Je weet wat wanneer gaat plaatsvinden, je weet wat de uitgaven gaan zijn en je weet dus ook precies hoeveel je uiteindelijk zal betalen.

 

Hoe vind je een aannemer?

Het is dus wel duidelijk dat een aannemer veel kan toevoegen aan je renovatieproject. Vooral als deze vakkundig te werk gaat en als jullie dezelfde visie hebben. Daarom is het erg belangrijk dat je de beste aannemer kiest voor jouw project en hier mag je best wat tijd in steken. Het zou jammer zijn dat je tussendoor van aannemer moet veranderen omdat je de verkeerde persoon hebt aangenomen. Hier vind je enkele tips waarmee je de juiste aannemer kunt vinden.

  • Controleer de keurmerken: als je een duidelijke garantie wilt hebben van de kwaliteit van een aannemer, dan kun je hier de keurmerken op naslaan. Een keurmerk krijg je niet zomaar en is een bewijs van vakmanschap, betrouwbaarheid, financiële gezondheid, goede service en veiligheid. Het Bouwgarant keurmerk is het grootste keurmerk in de bouw. Aannemers die dit gekregen hebben worden ook daarna nog gecontroleerd op bovenstaande criteria.
  • Lees de recensies: hoor en wederhoor is een erg goede manier om interessante informatie over de aannemer te achterhalen. Lees hierbij een beetje tussen de regels door, omdat mensen nu eenmaal liever klagen dan prijzen. De goede recensies geven je een idee van de punten waar de aannemer in uitblinkt en de slechte recensies leren je waar je voor uit moet kijken. Vergeet niet ook de reacties van de aannemer te lezen. Hieruit kun je veel opmaken over het karakter en de werkmentaliteit van de vakman.

 

Vergelijk offertes

Heb je een aantal aannemers gevonden die je aanstaan, dan kun je overgaan op het aanvragen van offertes. Wij kunnen je hier een boel werk uit handen nemen als je onze vergelijkingstool gebruikt. Deze tool kan je in korte tijd een aantal offertes sturen van aannemers uit jouw omgeving. De eerste stap richting de aanvang van jouw renovatieproject is zo snel gezet.