Informatie en advies over aannemers

Elke leek die aan een groot bouwproject begint zal ondervinden dat dit aardig wat voeten in de aarde heeft. De planning vooraf, het coördineren van alle partijen, het verzorgen van de onderdelen, de afvoer van het puin, eventuele hulpmiddelen die moeten worden ingehuurd en het contact met de overheid is al werk genoeg. Daar komt dan ook nog bij dat alles precies op het juiste moment moet worden ingepland, dat het budget niet mag worden overschreden en dat problemen die kunnen ontstaan moeten worden opgelost. Het is niet vreemd dat de meeste mensen bij hun bouwproject bouwbegeleiding inschakelen en dit doen ze door het inhuren van een aannemer.

 

Wat doet een aannemer?

Een aannemer is de as in het wiel van jouw project. Hij of zij is degene die dit vanaf begin tot eind coördineert en dus het eerste contactpunt is van alle partijen. Een aannemer zorgt ervoor dat de bouwvergunningen in orde zijn, deze plant het project en het personeel, coördineert het inkopen van het materiaal, staat in nauw contact met de architect en het ontwerp, zorgt ervoor dat de werkplaats veilig is, stuurt alle partijen aan en zorgt ervoor dat het project tijdig, binnen budget en mooi afgerond wordt afgeleverd. De aannemer zal jou constant op de hoogte brengen van de voortgang, je waarschuwen als je project over budget lijkt te gaan en klaarstaan om je vragen te beantwoorden. Een aannemer is echt van vele markten thuis en draagt een grote verantwoordelijkheid tegenover jou en jouw project.

 

Hoeveel kost een aannemer?

De prijs die je voor bouwbegeleiding betaalt is sterk afhankelijk van het project in kwestie. Gemiddeld kun je ervan uit gaan dat deze €30 – €50 per uur zal vragen, maar dit is eigenlijk een verkeerde manier om dit te berekenen. De aannemer zal je voordat hij of zij aan de werkzaamheden begint een offerte sturen waarin hij een prijs heeft berekend. Deze prijs is gebaseerd op het aantal uren dat de aannemer in je project moet steken, maar ook op de kosten van de andere partijen, de materialen, het huren van de hulpmiddelen, de voorrijkosten en eventuele kosten voor de overheid. Een aannemer kan de eindprijs op verschillende manieren aan je presenteren.

  • Een exacte prijs: voor projecten die recht door zee en niet te groot zijn kan de aannemer je een exacte prijs geven. Dit is handig voor jou, want dan weet je precies waar je financieel aan toe bent. Een aannemer zal je alleen een exacte prijs kunnen geven als hij of zij echt zeker is van hoeveel materialen er nodig zijn en welke partijen moeten worden ingeschakeld. Bij twijfel zal een aannemer eerder een richtprijs geven.
  • Een richtprijs: als de aannemer je voor zijn werkbegeleiding een richtprijs geeft, dan zal hij je in zijn offerte presenteren met een bepaald bedrag, net als bij de exacte prijs. Het verschil is dat de aannemer 10 procent van de richtprijs mag afwijken. Dit geeft hem of haar iets meer ruimte terwijl jij toch nog steeds enige financiële zekerheid krijgt. Als het budget met meer dan 10 procent dreigt te worden overschreden, moet de aannemer je tijdig inlichten zodat je nog actie kunt overnemen. Deze optie komt het meeste voor bij grote bouwprojecten, omdat het dan voor de aannemer nooit mogelijk is exact in te schatten wat de kosten zullen zijn.
  • Een prijs per uur: als laatste en meest onwaarschijnlijke mogelijkheid kan de aannemer een prijs per uur vragen. Deze ligt gemiddeld in Nederland dus tussen de €30 en €50 per uur. Dit is de prijs die de aannemer voor zijn eigen administratie handhaaft en die hij van jou kan vragen als hij echt geen idee heeft van de prijs voor je project. Dit zal enkel voorkomen als de opdracht ver van eenvoudig is en er factoren meespelen die tijdens de werkzaamheden de uiteindelijke prijs aanzienlijk kunnen veranderen.

 

Hoe vind je een goede aannemer?

Het is belangrijk dat degene die jouw project begeleidt op één lijn zit met jou en jouw visie om kan zetten in werkelijkheid. Daarom is het niet verstandig een aannemer snel te kiezen. Neem je tijd, doe goed marktonderzoek en vergelijk aannemers met elkaar op punten als vakmanschap, service, klantvriendelijkheid en betrouwbaarheid. Vraag offertes aan, lees kantenrecensies, probeer projecten te zien die de aannemer eerder begeleid heeft en onderzoek de keurmerken. Alleen door goed marktonderzoek te doen kun je de kans vergroten dat je een aannemer vindt die jouw project probleemloos kan begeleiden.

 

Vergelijk offertes

De eerste stap richting het uitvoeren van je marktonderzoek zet je hier, bij onze website. Door de vrijblijvende vergelijkingstool te gebruiken die hier wordt aangeboden kun je alvast beginnen met het vergelijken van offertes van aannemers uit jouw regio. Hier voeg je vervolgens de resultaten van je eigen marktonderzoek aan toe, zodat je zeker weet dat je een weloverwogen beslissing kunt maken wat betreft de aannemer die jouw project zal begeleiden.