Informatie en advies over aannemers

Als jij een timmerman nodig hebt, dan kun je deze inhuren voor een verscheidenheid aan klussen. Timmermannen werken vaak met hout en daar ligt hun kennis dan ook. Je kunt timmermannen vinden in bouw- en aannemersbedrijven, in de nieuwbouw, in restauratiebedrijven of als zelfstandige ondernemer. Ben je een glaszetter, een stukadoor, een bouwkundig tekenaar of een metselaar, dan kun je regelmatig te maken krijgen met timmermannen. Om een timmerman te worden moet je een mbo-opleiding Timmerman afronden, op niveau 2 of 3. Daarnaast is een VCA-certificaat (Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers) ook een vereiste om te mogen beginnen met werken. Maar wat zijn precies de werkzaamheden van een timmerman?

Veelzijdigheid en specialisaties

Het beroep timmerman is erg veelzijdig. Je kunt deze vakman bijvoorbeeld inhuren voor het maken van een dakconstructie, het restaureren van je meubelstuk, het ontwerpen van een op maat gemaakte trap of onderhoud aan je kozijnen. De meeste timmermannen kiezen er daarom ook voor zich te specialiseren, bijvoorbeeld in de nieuwbouw of in restauratiewerkzaamheden. Het spreekt voor zich dat je geen meubelrestaurateur inhuurt om te werken aan je nieuwbouwwoning. Een timmerman moet werktekeningen kunnen lezen, moet bouwtechnische kennis hebben, moet kennis hebben van materialen en houtsoorten en moet daarnaast verstand hebben van veiligheid op het werk. Om die redenen is een timmerman dan ook een vakman, met unieke vaardigheden.

De werkzaamheden

Jij kunt een timmerman dus inhuren voor een grote verscheidenheid aan werkzaamheden. Hier vind je een selectie.

  • Voorbereidend werk: een timmerman moet bekwaam zijn in het lezen van schetsen, bouwplannen, bestekken en tekeningen en zich zo goed kunnen voorbereiden op het werk dat zal volgen.
  • Constructie: een timmerman kan nieuwe houten voorwerpen ontwerpen en in elkaar zetten. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn meubels, trappen en kozijnen, maar ook dak-, wand en vloerconstructies.
  • Reparatie en restauratie: je kunt een timmerman inhuren om reparaties uit te voeren aan je deuren, kozijnen, trappen, plafonds, vloeren, daken, vensterbanken, wanden en eigenlijk alle andere houten constructies in huis. Denk hierbij aan het verwijderen en opvullen van houtrot, het vervangen van defecte onderdelen en het bestrijden van houtwormen.
  • Onderhoud: een timmerman voert niet alleen reparaties uit, maar kan je houten voorwerpen en constructies ook onderhouden. Hout is erg gevoelig voor vocht en temperatuurverschillen en dient eens in de zoveel tijd te worden behandeld. Daarnaast kan een timmerman meehelpen aan onderhoudswerkzaamheden aan panden en bijvoorbeeld waterslagen aanbrengen en lekkages verhelpen.

 

De kosten

Het beroep timmerman is dus zeker veelzijdig te noemen. Voor klusjes, reparaties en onderhoud binnenshuis zal je waarschijnlijk een zelfstandige timmerman aannemen. Ben je een nieuwbouwwoning aan het bouwen of een grootschalige renovatie, dan neemt je aannemer vaak timmermannen aan die in loondienst werken bij een groot bedrijf. Wil je als laatste een op maat gemaakt meubelstuk of bijvoorbeeld een trap, dan zal je op zoek gaan naar een timmerman met een duidelijke specialisatie. De prijs die je betaalt voor jouw timmerman kan dan dus ook aanzienlijk uiteenlopen. Soms zal je een vast bedrag afspreken, soms een richtprijs en soms een uurloon. Gemiddeld liggen de uurlonen voor timmermannen tussen de €25 en €50. Deze zijn sterk afhankelijk van het soort klus dat je aanbiedt, de ervaring van de timmerman en de materialen die ervoor worden gebruikt.

 

Interessante bespaartips

Het is dus moeilijk te zeggen hoeveel jij zal betalen voor de werkzaamheden waar jij de timmerman voor nodig hebt. Het is echter wel duidelijk dat je wanneer je een timmerman inhuurt betaalt voor vakmanschap en vaak zijn deze investeringen niet gering. Hier vind je enkele tips waarmee je de kosten voor de timmerman laag kunt houden.

  • Vermijd de voorrijkosten: de meeste timmermannen vragen voorrijkosten en gemiddeld nemen deze zo’n 5 procent in van de totaalprijs. Je kunt dit aanzienlijk verminderen of soms zelfs volledig vermijden door een timmerman in te huren die in jouw omgeving is gevestigd.
  • Een grote klus: ook al zal je in totaal meer betalen als je een timmerman een grote klus aanbiedt, gemiddeld zal deze de prijs dan omlaag doen, omdat hij efficiënter kan werken. De prijs per kozijn zal bijvoorbeeld hoger zijn als je twee kozijnen laat onderhouden dan wanneer je al je kozijnen laat meenemen. Ook ben je beter in staat een succesvolle onderhandeling over de prijs te beginnen als je een grotere klus aan kunt bieden.
  • De materialen: de prijzen voor verschillende houtsoorten lopen erg uiteen. Je kunt door een goedkoper type hout te kiezen soms aanzienlijk besparen. Dit betekent helaas wel vaak dat je enigszins moet inleveren op kwaliteit en uiterlijk.

 

Vergelijk offertes

Wil je precies weten hoeveel je zal moeten betalen voor jouw timmerwerkzaamheden? Dan kun je gebruik maken van onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool. Deze tool zal je van offertes kunnen voorzien van timmermannen uit je eigen omgeving. Deze kun je vervolgens naast elkaar leggen en gebruiken bij het kiezen van de beste vakman voor jouw klus.