Informatie en advies over aannemers

Een aannemer kan voor jou verscheidene soorten projecten plannen, coördineren en uitvoeren. Heb je meerdere grote werkzaamheden thuis die moeten worden gedaan en wil je dit liever niet zelf organiseren? Dan kan een aannemer voor je regelen dat je badkamer verbouwing tot een goed einde komt, dat je uitbouw door de juiste mensen wordt geplaatst of dat het onderhoud aan al je houten objecten op tijd wordt afgerond. Een aannemer is dus inzetbaar voor een groot aantal werkzaamheden en zal de klussen die hij niet zelf uit kan voeren uitbesteden aan onderaannemers. Zo heb je hier zelf geen omkijken naar en is er altijd een centraal aanspreekpunt voor alle problemen en vragen. Uiteraard zitten hier wel bepaalde kosten aan verbonden.

De kosten

De prijs voor een aannemer bepaal jij voornamelijk van tevoren met deze persoon. Dit is namelijk afhankelijk van een groot aantal dingen. De omvang van de klus is hier één van, maar ook de materialen die nodig zijn, het aantal onderaannemers die moeten worden ingeschakeld en eventuele hulpmiddelen (steigers, liften, machines) die moeten worden gehuurd. Om die redenen is het lastig aan te geven hoeveel een aannemer precies zal vragen. Per klus worden andere maatstaven gehanteerd en aannemers hebben daarom de mogelijkheid of een vaste prijs met je af te spreken, een richtprijs door te geven of een uurloon te vragen. Dit bespreek je van tevoren uitgebreid met de aannemer. In de tabel die volgt zie je de opties die je hebt en hoe zich dit financieel vertaalt.

 

Soort prijsafspraak Toelichting
Betaling per uur Het gemiddelde uurtarief voor aannemers ligt tussen de €25 en €55
Vaste prijs Van tevoren spreek je af wat de klus gaat kosten en hier mag niet van worden afgezien.
Een richtprijs Je spreekt van te vuren een schatting van de kosten af. Wijken de uiteindelijke kosten hier meer dan 10 procent van af, dan moet de aannemer je hier vooraf op tijd van op de hoogte brengen.

 

  • Een vaste prijs: het afspreken van een vaste prijs is gunstig voor jou, want jij weet vanaf het begin precies waar je aan toe bent. Voor een aannemer is dit echter een riskante optie, vooral als blijkt dat de uiteindelijke kosten hoger uitvallen. Daarom zal een aannemer deze optie alleen aanbieden als het een kleine kof simpele klus betreft, zodat hij precies weet hoeveel het zal gaan kosten.
  • Een richtprijs: dit is de optie die het meeste wordt toegepast. Jij weet niet precies welke prijs je kunt verwachten, maar je weet wel dat deze niet meer dan 10 procent hoger mag uitvallen. Is dit wel het geval, dan heeft de aannemer je hier als het goed is al vroegtijdig over geadviseerd. Je hebt dan nog genoeg tijd om actie te ondernemen en werkzaamheden te annuleren voordat de financiën uit de hand lopen.
  • Betaling per uur: een aannemer zal op deze optie aansturen als de klus afwijkend is van wat hij voorheen heeft uitgevoerd. Als hij echt geen schatting kan maken van de kosten die erbij zullen komen kijken, kan hij vragen om een betaling per uur. Dit is voor jou zeer ongunstig, omdat je van tevoren niet weet wat je zal moeten betalen. Het is daarom verstandig om alle uitgaven tijdens de werkzaamheden al in de gaten te houden. Vraag daarom altijd inzicht in de financiën omtrent materialen, vervoer, stortingskosten en eventuele hulpmiddelen, bijvoorbeeld.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Ook al neem je een aannemer aan, je zal alsnog een groot aantal keuzes zelf moeten maken. Uiteraard hebben deze keuzes direct invloed op de financiële kant van het verhaal.

  • De prijsafspraak: probeer altijd een zo duidelijk mogelijke prijsafspraak te maken met de aannemer en laat je niet ompraten om een prijs per uur te laten rekenen tenzij je dit zelf ook graag wilt. Het verschil in uiteindelijke kosten kan aanzienlijk verschillen als je tot een verkeerde overeenkomst komt.
  • Het loon van de aannemer: ervaren en erkende aannemers zullen meer geld vragen voor hun diensten dan beginners. Dit is ook terecht, want je betaalt voor kennis en vakmanschap. Analyseer jouw werkzaamheden dus goed en stem deze af met het soort aannemer dat je nodig hebt.

 

Interessante bespaartips

Vervolgens kun je de volgende tips gebruiken om geld te besparen op de uiteindelijke prijs.

  • Neem een regionale aannemer aan: je kunt de zogenaamde voorrijkosten op die manier vaak volledig vermijden. Deze nemen toch gemiddeld zo’n 5 procent in van de totaalkosten. Daarnaast is regionale vakkennis in het geval van een aannemer zeker een groot voordeel.
  • Help mee: als je een uurprijs hebt afgesproken kun je deze verlagen door mee te helpen. Zorg bijvoorbeeld dat de ruimte altijd klaar en schoon is zodat de aannemer zo effectief mogelijk te werk kan gaan. Ook het klaarzetten van koffie, thee, koekjes en fris doet wonderen.

 

Vergelijk offertes

De prijzen per aannemer verschillen aanzienlijk. De beste manier om de juiste deal te vinden voor jouw klus is door over te gaan op het vergelijken van offertes. Dit die je makkelijk met onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool.