Informatie en advies over aannemers

Als jij van plan bent een groot bouwproject uit te voeren, dan kun je besluiten de taak van aannemer zelf op je te nemen. Je zal er dan waarschijnlijk zonder achtergrondervaring voor moeten zorgen dat alle onderdelen van jouw bouwproject naadloos in elkaar overlopen en samengaan. Hoe groter het project, hoe lastiger dit wordt. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een aannemer in te huren die deze coördinatie van je overneemt. Er zijn grote aannemers op de markt, maar ook aannemers met hun eigen kleine bedrijf en zelfs ZZP-aannemers. Grote aannemers kunnen zo hun voordelen hebben en hier lees je over wat deze zijn.

 

Wat doet een aannemer?

Bij grote projecten zoals het bouwen van een woning, een uitbouw of een tuinhuis werkt een aannemer samen met een architect. De architect zorgt voor het ontwerp van het bouwwerk en de aannemer zorgt voor de uitvoering ervan. Met de bouwpapieren van de architect zal de aannemer de verschillende partijen voor je inhuren en deze coördineren totdat het bouwwerk is voltooid. Dat betekent dat de aannemer het eerste contactpunt is voor vakmensen zoals metselaars, loodgieters, elektriciens en dakdekkers. Sommige aannemers werken op zichzelf en huren deze derde partijen zelf in. Andere aannemers werken voor een groot bouwbedrijf en hebben de werklui zelf al in dienst. Als laatste is de aannemer ook het eerste contactpunt voor jou en is deze de eerste verantwoordelijke voor het verloop van het project. Als jij vragen hebt, je wilt een verandering doorbrengen of je wilt een klacht bespreken, hoef je alleen de aannemer te bellen, wat het voor jou een stuk gemakkelijker maakt.

 

Grote aannemers

Grote aannemers werken als onderdeel van een bouwbedrijf. Dit bouwbedrijf zal uit verschillende secties bestaan. Vaak hebben grote aannemers de werklui zelf in dienst en hoeven er dus geen of weinig derde partijen ingehuurd te worden voor je project. De grote aannemer heeft hiervoor zijn eigen mensen beschikbaar en binnen handbereik. Bij een groot bouwbedrijf werken waarschijnlijk verschillende aannemers die met meerdere projecten bezig zijn. Deze werken meestal uit naam van het bouwbedrijf en niet uit naam van zichzelf.

 

De voor- en nadelen van een grote aannemer

Het inhuren van een grote aannemer heeft voor- en nadelen. Het is aan jou om de beslissen welke van de twee jij het zwaarste vindt wegen.

  • Voordelen: bij een grote aannemer krijg je alles in één. Als het bouwbedrijf kwalitatief goed is, dan weet je dat je van alle afzonderlijke secties ook kwaliteit geleverd zal krijgen. De aannemer kent de vakmensen omdat hij hier dagelijks mee samenwerkt en ze werken samen voor dezelfde werkgever. Hierdoor zal de communicatie soepel en snel verlopen en gaat er iets mis, dan is er maar één bedrijf dat aansprakelijk is. Daarnaast heeft de grote aannemer altijd de juiste contacten bij de hand om problemen of onvoorziene omstandigheden direct op te lossen.
  • Nadelen: vaak betaal je voor een grote aannemer meer dan voor iemand die op zichzelf werkt of zijn eigen bedrijfje heeft. Bij grote bouwbedrijven zijn er meer administratiewerkzaamheden die vaak worden uitbesteed en dus moeten worden gefinancierd. Je betaalt meer voor de huur van een grote bouwplaats en voor de service die je ontvangt. Als laatste is er natuurlijk de naam van het bouwbedrijf waar je voor betaalt, omdat deze zich diep heeft gevestigd op de bouwmarkt. Wat bij sommige grote aannemers mist, en wat je bij aannemers met hun eigen bedrijf wel ziet, is een passie om het bedrijf succesvol te maken en dus een grotere betrokkenheid bij de baan en het project in kwestie.

 

Garantie van kwaliteit

Bij grote aannemers is het belangrijk dat je op zoek gaat naar een garantie van kwalitatief werk. Er zijn vaak vele werknemers in dienst en als deze allen voldoen aan deze eis weet je zeker dat je voor jouw gehele project vakmensen zal gebruiken. Daarom kun je het beste de volgende punten controleren:

  • Klantenrecensies: veel klantenrecensies kun je met een korreltje zout nemen. Toch geven deze je belangrijke informatie over de aannemer. Ten eerste controleer je of er naast goede recensies ook klachten worden behandeld. Staan er geen klachten tussen dan is dit verdacht en kan het zijn dat de aannemer deze heeft verwijderd. Vervolgens ga je kijken hoe de aannemer deze klachten beantwoordt en oplost. Dit vertelt je veel over de mentaliteit en integriteit van de vakman.
  • Keurmerken: een meer betrouwbaar bewijs van kwaliteit zijn de keurmerken die de grote aannemer heeft behaald. Deze certificeringen kun je alleen krijgen als je aan een groot aantal eisen voldoet. In de bouw is het Bouwgarant keurmerk erg belangrijk. Aannemers die dit hebben ontvangen bewijzen vakmanschap te leveren, betrouwbaar te zijn en zijn financieel gezond. Hier worden ze ook nadat ze deze certificering hebben ontvangen nog regelmatig op getest.

 

Vergelijk offertes

Zoek jij een grote aannemer in jouw omgeving? Met onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool kun je een begin maken en offertes van verschillende aannemers ontvangen en met elkaar vergelijken.